19 sierpnia 2013

Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki!


Cześć!
Dziś mam dla Was informacje o witaminach. Notka jest długa, ale i tak to tylko kropla w morzu wiedzy.
WITAMINY są substancjami organicznymi. Biorą one udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiając właściwe jego funkcjonowanie, odpowiedni wzrost, rozwój i dobre samopoczucie.

Nasz organizm wykorzystuje witaminy występujące w naturalnych produktach żywnościowych (roślinnych i zwierzęcych) lub w postaci gotowych produktów farmaceutycznych. Są one składnikiem całego skomplikowanego systemu, który pobudza energię, reguluje metabolizm i koordynuje w sposób doskonale harmonijny przebieg czynności organizmu. W porównaniu z innymi składnikami odżywczymi, zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo małe, ale niedobór chociaż jednej może stanowić zagrożenie dla całego organizmu.



W celu zapewnienia organizmowi właściwych ilości witamin, w naszej diecie każdego dnia powinno się znaleźć ok. 0,5kg różnorodnych warzyw i owoców. Kiedy nam brakuje witamin, trzeba je uzupełniać w postaci syntetycznej.

Witaminy są naturalnymi substancjami znajdującymi się w żywności. Suplementy (czyli uzupełnienia) znajdujące się w sprzedaży mogą również pochodzić z żywności jako wyciągi lub być syntetyzowane, np. witamina A z tranu.

Suplementy są wytwarzane w różnych postaciach, dostosowanych do naszych potrzeb:
-tabletki (łatwe do przechowywania i przenoszenia);
-kapsułki (wygodne i łatwe do przechowywania; najczęściej są to witaminy
 rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E, K);
-kapletki (kapsułki w kształcie tabletek, powlekane specjalną otoczkę,
 nierozpuszczającą się w żołądku, lecz dopiero w jelicie);
-kapsułki żelowe (dla osób mających trudności z połykaniem);
-proszki (umożliwiają podanie witaminy w dużej dawce; szczególnie polecane dla
 alergików, ponieważ do wytwarzania nie używa się substancji wiążących, które
 często bywają alergenami);
-płyny witaminowe (dla osób mających trudności z połykaniem leków);
-inhalacje (szybkie wchłanianie przez błony śluzowe nosa witamin B i C);
- plasterki i implanty (substancje do wszczepiania, które w sposób ciągły
 dostarczają odmierzone dawki składników odżywczych);
- pastylki musujące.
Witaminy należy przyjmować po posiłkach. Jeżeli zażywamy raz dziennie, powinniśmy to zrobić po najobfitszym posiłku, razem ze związkami mineralnymi.
Należy pamiętać aby w naszej diecie została zachowana równowaga kwasowo- zasadowa. Produkty zasadotwórcze to mleko, przetwory mleczne, warzywa, owoce i ziemniaki. Produkty kwasotwórcze to mięso, przetwory mięsne, ryby, jaja i produkty zbożowe. W każdym naszym posiłku powinny pojawić się produkty z obu grup.

Odpowiednie odżywianie jest również niezbędne do zachowania zdrowego wyglądu skóry. Niedobór określonych witamin przedstawia poniższa tabela.



15 ciekawostek na temat "Jak nie tracić witamin pochodzących z żywności?"
  1. Myć warzywa, nie mocząc ich długo, gdyż obniża to zawartość witamin B i C.
  2. Sałatki i surówki przygotowywać na krótko przed spożyciem.
  3. Do szatkowania i krojenia użyć ostrych noży (przez rozgniatanie zmniejsza się zawartość witamin A i C).
  4. Wykorzystywać zewnętrzne, grubsze liście sałaty, gdyż zawierają one więcej wapnia, żelaza i witamin. 
  5. Nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem.
  6. Wykorzystywać liście brokułów, gdyż mają one więcej witaminy A niż pączki ich kwiatów lub łodygi.
  7. Spożywać ryż niełuskany, który ma więcej składników odżywczych od łuskanego.
  8. Zamrożoną żywność gotować w torebkach, gdyż wówczas zachowuje więcej witamin niż gotowana tradycyjnie.
  9. Nie gotować w garnkach aluminiowych, ponieważ zniszczeniu ulegają witamina C, kwas foliowy oraz witamina E.
  10. Używać naczyń ze stali nierdzewnej, szkła lub emaliowanych, gdyż najlepiej zachowują składniki odżywcze podczas gotowania.
  11. Należy pamiętać, że im mniej wody i krótsze gotowanie, tym mniejsza utrata składników odżywczych.
  12. Mleka nie należy przechowywać w przezroczystych szklanych opakowaniach, gdyż pod wpływem światła traci zawartą w nim ryboflawinę oraz witaminy A i D, podobnie jak chleb.
  13. Należy pamiętać, że mniej wypieczone pieczywo zawiera więcej witamin niż dobrze wypieczone.
  14. Ziemniaki należy gotować i piec w łupinkach- zostaje w nich więcej witamin.
  15. Spryskiwanie warzyw w sklepach nie tylko sprzyja ich świeżemu wyglądowi, lecz również zachowaniu witaminy C.

Mam dla Was jeszcze jedną długą tabelę (do pobrania tutaj) z podziałem witamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E i K na rolę, nadmiar, niedobór i źródło występowania.



Dziękuję Wam za poświęcony czas :)
Pozdrawiam!
-Agnieszka



Źródło: "Kosmetyka stosowana" Dylewska- Grzelakowska

12 komentarzy:

  1. Rzeczywiście długa :) i na pewno tego wszystkiego nie zapamiętam, ale ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale warto mieć gdzieś zapisane, albo pamiętać, że ktoś o tym już wspomniał :)

      Usuń
  2. Hej, nominuję Cię do L.B.A.
    Więcej informacji tutaj: http://po-drugiej-stronie-lustraaa.blogspot.com/2013/08/lba.html

    OdpowiedzUsuń
  3. super post az mnie korci to wszystko sobie wydrukowac i wdrozyc w zycie;) obserwuje bo warto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post! Powiem Ci szczerze, że dawno w żaden post się nie wczytałam tak jak w ten ;) Chociaż po biol chemie większość rzeczy wiem o witaminach to jednak przyjemnie się czytało ;) Podoba mi się szczególnie ta tabela z mikroelementami potrzebnymi do leczenia konkretnej choroby ;) Oczywiście wszystkiego nie jestem w stanie zapamiętać, ale dużo się dzięki Tobie nauczyłam ;) Obserwuję i zapraszam do siebie w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wiem czy to byl zamierzony efekt ale tytul posta przeczytalam spiewajaco heheh :)wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu możemy się wszyscy odnależć :) :) mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  6. This is actually valuable I hope everybody gets the point youre trying to make here. Im sure all of us readers appreciate your efforts as much as me!
    giochi onlines

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię czytać takie posty:) Kopalnia wiedzy, szczególnie rady jak nie tracić witamin!
    Wpadłam do Ciebie bo zostawiłaś link do swojego bloga na grupie: Śląskie Beauty Blogerki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykle interesujący post, dzięki;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prowadzisz jeszcze tego bloga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, już poprawiam swoje zachowanie ;)

      Usuń