Cześć!
Dziś mam dla Was informacje o witaminach. Notka jest długa, ale i tak to tylko kropla w morzu wiedzy.
WITAMINY są substancjami organicznymi. Biorą one udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu, umożliwiając właściwe jego funkcjonowanie, odpowiedni wzrost, rozwój i dobre samopoczucie.
Nasz organizm wykorzystuje witaminy występujące w naturalnych produktach żywnościowych (roślinnych i zwierzęcych) lub w postaci gotowych produktów farmaceutycznych. Są one składnikiem całego skomplikowanego systemu, który pobudza energię, reguluje metabolizm i koordynuje w sposób doskonale harmonijny przebieg czynności organizmu. W porównaniu z innymi składnikami odżywczymi, zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo małe, ale niedobór chociaż jednej może stanowić zagrożenie dla całego organizmu.
W celu zapewnienia organizmowi właściwych ilości witamin, w naszej diecie każdego dnia powinno się znaleźć ok. 0,5kg różnorodnych warzyw i owoców. Kiedy nam brakuje witamin, trzeba je uzupełniać w postaci syntetycznej.
Witaminy są naturalnymi substancjami znajdującymi się w żywności. Suplementy (czyli uzupełnienia) znajdujące się w sprzedaży mogą również pochodzić z żywności jako wyciągi lub być syntetyzowane, np. witamina A z tranu.
Suplementy są wytwarzane w różnych postaciach, dostosowanych do naszych potrzeb:
-tabletki (łatwe do przechowywania i przenoszenia);
-kapsułki (wygodne i łatwe do przechowywania; najczęściej są to witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E, K);
-kapletki (kapsułki w kształcie tabletek, powlekane specjalną otoczkę,
nierozpuszczającą się w żołądku, lecz dopiero w jelicie);
-kapsułki żelowe (dla osób mających trudności z połykaniem);
-proszki (umożliwiają podanie witaminy w dużej dawce; szczególnie polecane dla
alergików, ponieważ do wytwarzania nie używa się substancji wiążących, które
często bywają alergenami);
-płyny witaminowe (dla osób mających trudności z połykaniem leków);
-inhalacje (szybkie wchłanianie przez błony śluzowe nosa witamin B i C);
- plasterki i implanty (substancje do wszczepiania, które w sposób ciągły
dostarczają odmierzone dawki składników odżywczych);
Witaminy należy przyjmować po posiłkach. Jeżeli zażywamy raz dziennie, powinniśmy to zrobić po najobfitszym posiłku, razem ze związkami mineralnymi.
Należy pamiętać aby w naszej diecie została zachowana równowaga kwasowo- zasadowa. Produkty zasadotwórcze to mleko, przetwory mleczne, warzywa, owoce i ziemniaki. Produkty kwasotwórcze to mięso, przetwory mięsne, ryby, jaja i produkty zbożowe. W każdym naszym posiłku powinny pojawić się produkty z obu grup.
Odpowiednie odżywianie jest również niezbędne do zachowania zdrowego wyglądu skóry. Niedobór określonych witamin przedstawia poniższa tabela.
- Myć warzywa, nie mocząc ich długo, gdyż obniża to zawartość witamin B i C.
- Sałatki i surówki przygotowywać na krótko przed spożyciem.
- Do szatkowania i krojenia użyć ostrych noży (przez rozgniatanie zmniejsza się zawartość witamin A i C).
- Wykorzystywać zewnętrzne, grubsze liście sałaty, gdyż zawierają one więcej wapnia, żelaza i witamin.
- Nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem.
- Wykorzystywać liście brokułów, gdyż mają one więcej witaminy A niż pączki ich kwiatów lub łodygi.
- Spożywać ryż niełuskany, który ma więcej składników odżywczych od łuskanego.
- Zamrożoną żywność gotować w torebkach, gdyż wówczas zachowuje więcej witamin niż gotowana tradycyjnie.
- Nie gotować w garnkach aluminiowych, ponieważ zniszczeniu ulegają witamina C, kwas foliowy oraz witamina E.
- Używać naczyń ze stali nierdzewnej, szkła lub emaliowanych, gdyż najlepiej zachowują składniki odżywcze podczas gotowania.
- Należy pamiętać, że im mniej wody i krótsze gotowanie, tym mniejsza utrata składników odżywczych.
- Mleka nie należy przechowywać w przezroczystych szklanych opakowaniach, gdyż pod wpływem światła traci zawartą w nim ryboflawinę oraz witaminy A i D, podobnie jak chleb.
- Należy pamiętać, że mniej wypieczone pieczywo zawiera więcej witamin niż dobrze wypieczone.
- Ziemniaki należy gotować i piec w łupinkach- zostaje w nich więcej witamin.
- Spryskiwanie warzyw w sklepach nie tylko sprzyja ich świeżemu wyglądowi, lecz również zachowaniu witaminy C.
Mam dla Was jeszcze jedną długą tabelę (do pobrania tutaj) z podziałem witamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E i K na rolę, nadmiar, niedobór i źródło występowania.
Dziękuję Wam za poświęcony czas :)
Pozdrawiam!
-Agnieszka
Źródło: "Kosmetyka stosowana" Dylewska- Grzelakowska
Rzeczywiście długa :) i na pewno tego wszystkiego nie zapamiętam, ale ciekawe!
OdpowiedzUsuńAle warto mieć gdzieś zapisane, albo pamiętać, że ktoś o tym już wspomniał :)
UsuńHej, nominuję Cię do L.B.A.
OdpowiedzUsuńWięcej informacji tutaj: http://po-drugiej-stronie-lustraaa.blogspot.com/2013/08/lba.html
super post az mnie korci to wszystko sobie wydrukowac i wdrozyc w zycie;) obserwuje bo warto!
OdpowiedzUsuńŚwietny post! Powiem Ci szczerze, że dawno w żaden post się nie wczytałam tak jak w ten ;) Chociaż po biol chemie większość rzeczy wiem o witaminach to jednak przyjemnie się czytało ;) Podoba mi się szczególnie ta tabela z mikroelementami potrzebnymi do leczenia konkretnej choroby ;) Oczywiście wszystkiego nie jestem w stanie zapamiętać, ale dużo się dzięki Tobie nauczyłam ;) Obserwuję i zapraszam do siebie w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy to byl zamierzony efekt ale tytul posta przeczytalam spiewajaco heheh :)wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu możemy się wszyscy odnależć :) :) mybeautyjoy.blogspot.co.uk
OdpowiedzUsuńThis is actually valuable I hope everybody gets the point youre trying to make here. Im sure all of us readers appreciate your efforts as much as me!
OdpowiedzUsuńgiochi onlines
Lubię czytać takie posty:) Kopalnia wiedzy, szczególnie rady jak nie tracić witamin!
OdpowiedzUsuńWpadłam do Ciebie bo zostawiłaś link do swojego bloga na grupie: Śląskie Beauty Blogerki :)
Niezwykle interesujący post, dzięki;-)
OdpowiedzUsuńProwadzisz jeszcze tego bloga?
OdpowiedzUsuńNo właśnie?
UsuńPrzepraszam, już poprawiam swoje zachowanie ;)
Usuń